Vakuutukset

Asunto-osakeyhtiössä rakennuksen vakuuttaa taloyhtiö kiinteistövakuutuksen kautta, mutta asukkaan tulee huolehtia irtaimistonsa vakuuttamisesta ja ottaa kotivakuutus.

Jos kiinteistössä sattuu suurempi vahinko, esim. putkivuoto tai tulipalo, korvaa yhtiön vakuutus taloyhtiön vastuulla olevien rakenteiden vahingot. Kiinteistön täysarvo vakuutus ei korvaa osakkeenomistajan kunnossapitovastuulla olevalle omaisuudelle sattuneita vahinkoja vaan näiden vahinkojen korvaamisen maksaa kotivakuutus.

Vakuutusyhtiöiden vakuutusehdoissa on eroja, joten tarkista aina oman vakuutuksesi ehdot! Osakkeenomistaja ei voi ottaa sijoitusasuntoonsa kotivakuutusta, joten vuokralaisena huolehdi oma vakuutuksesi!

Kotivakuutusta ottaessasi muista,
– määritellä irtaimiston arvo realistiseksi
– uusien korvaavien tavaroiden hankkiminen maksaa
– että tarvittaessa vakuutus kattaa myös tilapäisasumisen muualla

Kiinteistön täysarvovakuutus ei korvaa koskaan tilapäisasumista muualla vaikka asuntoa ei voisikaan käyttää asumiseen yhtiön vastuulle kuuluvankaan vahingon takia. Tilapäisasumisen aiheuttamat kustannukset saattavat nousta satoihin jopa tuhansiin euroihin. Myöskään yhtiövastikkeesta tai vuokrasta ei automaattisesti saa alennusta vaikka huoneisto olisi asumiskelvoton.

Vahinkojen minimoimiseksi muista
– hankkia palovaroitin ja valvoa sen toimintakuntoa. Se on huoneiston haltijan vastuulla.
– että mitään konetta ei saa jättää päälle ilman valvontaa, ei edes astian- tai pyykinpesukonetta
– sulkea pesukoneiden hanat aina käytön jälkeen
– sijoittaa pesukoneet lattiakaivolliseen tilaan tai asentaa koneen alle kosteutta ilmaiseva muovikaukalo tai kosteusvaroitin
– käyttää ammattilaista asennuksissa
– hankkia sammutuspeite
– tarkistaa palovaroittimen toiminta vähintään kuukausittain ja vaihtaa paristo kerran vuodessa. Hyvä päivä siihen on esimerkiksi 11.2.
– puhdistaa säännöllisesti, vähintään kerran kuukaudessa, lattiakaivot ja hajulukot

ILMOITTAA KAIKESTA POIKKEAVASTA JA TURVALLISUUTEN VAIKUTTAVISTA ASIOISTA KIINTEISTÖHUOLTOYHTIÖLLE TAI ISÄNNÖITSIJÄLLE.